Slovenski ustavni sud dopustio referendum o mirovinskom zakonu

Bez autora
Mar 14 2011

Slovenski ustavni sud objavio je u ponedjeljak da nema ustavnih zapreka za održavanje referenduma na kojemu će se birači izjašnjavati o sudbini zakona o mirovinskom osiguranju koji je zadnjih mjeseci izazvao mnoga protivljenja. Odluku ustavnih sudaca odmah su pozdravili sindikati koji se protive reformi mirovinskog sustava, odnosno zaoštravanju uvjeta te produljenju dobi za odlazak u redovnu mirovinu na 65 godina života. U slučaju referenduma vlada će povesti kampanju da bi birače uvjerila kako je reforma na području mirovinskog sustava neophodna. Odbijanje strukturnih reformi na referendumima, pa i mirovinske, moglo bi ugroziti ekonomski oporavak i značiti opasan "korak natrag" u budućem razvoju Slovenije.

Slovenski ustavni sud dopustio referendum o mirovinskom zakonuSlovenski ustavni sud objavio je u ponedjeljak da nema ustavnih zapreka za održavanje referenduma na kojemu će se birači izjašnjavati o sudbini zakona o mirovinskom osiguranju koji je zadnjih mjeseci izazvao mnoga protivljenja.

Odluku ustavnih sudaca odmah su pozdravili sindikati koji se protive reformi mirovinskog sustava, odnosno zaoštravanju uvjeta te produljenju dobi za odlazak u redovnu mirovinu na 65 godina života. Odluku ustavnog suda, po čijem pravorijeku takav referendum ne može proizvesti protuustavne posljedice, kako je to smatrala vladajuća većina u parlamentu, popodne će na konferenciji za novinare komentirati i premijer Borut Pahor. On je krajem prošlog tjedna već izjavio da će u slučaju referenduma vlada povesti kampanju da bi birače uvjerila kako je reforma na području mirovinskog sustava neophodna. Pahor tvrdi da bi odbijanje strukturnih reformi na referendumima, pa i mirovinske, moglo ugroziti ekonomski oporavak i značiti opasan "korak natrag" u budućem razvoju Slovenije.

Slovenski ustavni suci u svom su pravorijeku objavljenom danas jednoglasno odbacili interpretaciju da bi rezultat referenduma o novom zakonu o mirovinskom osiguranju mogao imati "protuustavne posljedice". Takva su se tumačenja pojavila u strankama vladajuće koalicije na osnovi njihovih procjena da bi padom zakona na referendumu došle u pitanje isplate mirovina i drugih socijalnih primanja iz javnih sredstava, jer je postojeći mirovinski fond za koji se sve više izdvaja iz proračuna u sadašnjem obliku financijski dugoročno nestabilan i neodrživ.

Odlukom ustavnih sudaca otpala je zadnja mogućnost da se referendum spriječi, nakon što su sindikati i drugi protivnici mirovinske reforme u svojoj inicijativi za suspenziju zakona prikupili potrebnih 40.000 referendumskih potpisa.

Slovenski parlament sada mora raspisati datum održavanja referenduma, a procjene su da bi se on mogao održati u svibnju.

Birači će odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv toga da u parlamentu već prihvaćeni zakon o mirovinskom osiguranju postane važeći. U slučaju da jedna od ključnih zakonodavnih reformi za koje se zalagala Pahorova koalicijska vlada na referendumu bude odbijena, to bi značilo da se zakonske promjene na području mirovinskog osiguranja ne bi smjele donositi najmanje godinu dana, a stari zakon bi se primjenjivao i dalje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik